fbpx

Cum poți crește productivitatea angajaților? Soluții moderne pe care le poți aplica

Odată ce ai înțeles importanța productivității angajaților în ziua de astăzi pentru succesul companiei, va trebui doar să implementezi pașii potriviți pentru a măsura, calcula și, cel mai important, pentru a crește această resursă valoroasă a oricărei afaceri.

Productivitatea angajaților este esențială pentru succesul afacerii tale. De acolo începe totul. Dar pentru a crește acest factor, antreprenorii trebuie să găsească diferite metode de motivare a angajaților. Creșterea productivității nu este neapărat un proces simplu și este deseori limitat de resursele disponibile.

 

Iată câteva soluții moderne pe care le poți aplica fără probleme:

 

Îmbunătățește condițiile de la locul de muncă

Dacă dorești ca angajații tăi să se simtă motivați de cum intră pe ușa biroului, va trebui să te asiguri că aceștia lucrează în condiții optime:

Lumina naturală. Studiile de specialitate arată că angajații care lucrează într-un sediu cu ferestre mari și suficientă lumină naturală se odihnesc mai bine pe timp de noapte și sunt mai predispuși să se concentreze atunci când vin la muncă;

Plante naturale. Spațiile interioare verzi îi fac pe angajați să se simtă mai confortabili și energici, îmbunătățind astfel bunăstarea și productivitatea generală;

Pereți colorați. Se pare că cercetările privind productivitatea angajaților demonstrează că aceștia sunt mai predispuși la erori atunci când lucrează în spații închise și monotone. În schimb, optează pentru roșu (ajută la îndeplinirea sarcinilor orientate spre detalii), verde (ajută la motivarea generală) și albastru (stimulează creativitatea).

 

Optimizează trimiterea e-mailurilor

Studiile susțin că un angajat petrece cel puțin între 13 și 15 ore pe săptămână pentru trimiterea e-mailurilor către alți colegi, clienți, furnizori etc. Dacă înmulțești numărul de ore cu numărul de angajați din compania ta, vei obține timpul total petrecut pentru trimiterea e-mailurilor - care ar fi putut fi folosit mai productiv.

 

Desigur, activitatea de trimitere a e-mailurilor ține foarte mult de cât de eficient este stabilită comunicarea internă în companie. De exemplu, un sistem de software ERP poate ajuta în optimizarea comunicării prin faptul că integrează toate procesele de afaceri într-o singură platformă ușor accesibilă de către utilizatori. Astfel, se accelerează procesele consumatoare de timp, efort și resurse umane, cum ar fi trimiterea e-mailurilor.

 

Un alt aspect pentru motivarea angajaților ar fi interzicerea trimiterii de e-mailuri în afara programului de lucru. Astfel de e-mailuri pot pune angajații într-o situație stresante, le poate crește nivelul de anxietate și le poate scădea șansele de a performa la locul de muncă a doua zi dimineață.

Oferă o mai bună instruire angajaților

 

Instruirea și dezvoltarea ajută la îmbunătățirea cunoștințelor angajaților, aspect care este vizibil în performanțele lor la locul de muncă. Și deși ai încercat toate posibilitățile să-ți pregătești angajații din companie, gândește-te la o soluție digitală care poate să optimizeze tot acest proces.

 

Implementarea unui software specializat, cum este Pluriva HCM (Human Capital Management) în departamentul de HR&Payroll poate aduce numeroase beneficii afacerii, printre care și eficientizarea trainingului angajaților. Cu ajutorul software-ului, managerul de Resurse Umane poate utiliza diferite funcții pentru productivitatea angajaților, precum:

 

Administrarea personalului;

Salarizarea automată;

Măsurarea indicatorilor de performanță;

Crearea unui program de compensații și beneficii;

Pontarea angajaților și permiterea accesului;

Raportarea la zi a aptitudinilor, abilităților și certificărilor angajaților;

Evaluarea angajaților;

Utilizarea platformei de eLearning;

Sprijinirea angajaților prin modulul de Self-Service.

Permite un program flexibil de lucru

 

Din păcate, nu toate companiile își permit să aibă implementeze un program flexibil de lucru pentru angajații săi. Dar sunt mai multe oportunitățile în care acest lucru este posibil decât nu.

 

Trebuie să ai în vedere că oamenii sunt diferiți și, implicit, au timp de productivitate diferiți în timpul zilei. Un program strict de la 9 la 17 s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea. Iată ce poți face în acest caz:

 

Permite programului de lucru să fie flexibil. În loc ca angajații să lucreze 8 ore la „foc continuu”, permite-le să-și împartă timpul de-a lungul zilei pentru a ajunge la totalul de 8 ore. De exemplu, un angajat poate lucra performant de la 7 dimineața la ora 13, dar apoi are nevoie de o pauză de odihnă și-și va continua ziua de lucru de la 15 la 17. Se va simți mai productiv și mai eficient - va simți un nou val de energie după o pauză de 2 ore și se va evita criza de energie pe care angajații tind să o simtă înainte de finalul programului;

 

Permite lucrul la distanță. Astăzi mai mult ca niciodată, lucrul la distanță este implementat de cât mai multe companii. Conform cercetărilor, 65% dintre angajați consideră că sunt mai productivi atunci când lucrează în afara biroului, iar 47% își doresc ca firma să le ofere acest beneficiu. Datorită software-urilor ERP, HCM și Pluriva CRM, lucrul la distanță nu a fost niciodată mai eficient. Aceste sisteme digitale ușurează comunicarea dintre angajați, chiar dacă se află la sute de kilometrii distanță unul de celălalt. Mai mult, managerii și liderii de echipă pot monitoriza activitatea angajaților, astfel încât niciunul să nu „chiulească”.

 

Optimizează ședințele 

 

Ședințele sunt văzute din două perspective: îi ajută pe angajați să mai ia o pauză de la sarcinile uzuale, dar, în același timp, îi deconcentrează de la ce aveau de îndeplinit. Acest lucru se întâmplă întrucât multe ședințe se transformă în discuții neproductive.

 

Iată ce poți face ca să optimizezi ședințele și să menții productivitatea angajaților:

Trimite un e-mail în schimb. E-mailul este un mijloc de comunicare mai rapid și precis - în scris obișnuiești să urmărești mult mai bine subiectul discuției decât verbal. În plus, angajații se pot întoarce la vizualizarea e-mailului ori de câte ori simt să-și readucă aminte o informație;

Încearcă să reduci numărul ședințelor pe zi/săptămână/lună. Organizează doar întâlnirile esențiale, când chiar există ceva de spus;

Încearcă să reduci timpul petrecut pentru fiecare ședință. 15 - 20 de minute pentru o întâlnire ar trebui să fie suficient pentru a acoperi cele mai importante puncte.

 

Odată ce ai înțeles importanța productivității angajaților în ziua de astăzi pentru succesul companiei, va trebui doar să implementezi pașii potriviți pentru a măsura, calcula și, cel mai important, pentru a crește această resursă valoroasă a oricărei afaceri.

 

Ai încredere în soluțiile Pluriva!

Articole similare