fbpx

Evaziunea fiscală: ce înseamnă și care sunt sancțiunile?

Ce este evaziunea fiscala si ce sanctiuni prevede legea? Afla care fapte se califica drept evaziune fiscala si ce risca antreprenorii care le comit!

Una dintre cele mai răspândite infracțiuni economice, evaziunea fiscală este întâlnită atât pe plan național, cât și internațional. Din păcate, din cauza unei legislații imperfecte, acest fenomen a căpătat amploare, mai ales la noi în țară. Află ce este evaziunea fiscală conform codului penal, de câte tipuri este, dar și ce riscă cei care sunt găsiți vinovați din rândurile care urmează:

 

Ce este evaziunea fiscală? 

 

Ce înseamnă evaziune fiscală? Legea evaziunii fiscale prevede faptul că orice sustragere a contribuabililor, persoane fizice sau juridice, de la plata impozitelor și taxelor cu ajutorul denaturării informațiilor raportate către autoritățile fiscale reprezintă un act infracțional. Astfel, contribuabilul se sustrage prevederilor legale și speculează viciile legislative, evitând plata impozitelor. 

 

Acest fenomen afectează nu doar mediul de afaceri, ci și bugetul statului. De aceea, sfatul nostru ar fi să apelezi la un soft de contabilitate și financiar care să te ajute cu facturarea electronică. Dacă vrei să respecți formatul cerut de ANAF, implementează și RO-eFactura. 

 

Și statul poate incita la evaziune fiscală, fie în scop pozitiv, pentru a stimula formarea capitalului, fie în scop negativ, atunci când sprijină anumite grupuri de interese. 

 

Tipuri de evaziune fiscală 

 

Există două tipuri importante de evaziune fiscală: 

 

Evaziune fiscală legală. Apare atunci când fie legea este lacunară, fie când există inadvertențe. Se manifestă prin acordarea unor facilități fiscale sau a unor scutiri temporare prin neimpozitarea veniturilor din depozite bancare sau prin impunerea taxelor pe bază de norme de venit. 

 

Evaziune fiscală frauduloasă. Apare atunci când rapoartele sunt modificate în mod intenționat de către antreprenor/companie. Se manifestă prin întocmirea declarațiilor de impunere false, ținerea unor registre contabile nereale, întocmirea documentelor de plată fictive, distrugere voită a unor documente legate de listarea mărfurilor sau prin modificarea nejustificată a cheltuielilor de transport, a prețurilor de aprovizionare și așa mai departe. 

 

De departe, cea mai gravă formă pe care o poate îmbrăca evaziunea fiscală este cea legată de sfera TVA. 

 

Sancțiunile aplicate pentru evaziune fiscală 

 

Cazurile de evaziune fiscală sunt diferite, de aceea, și pedepsele vor fi diferite, în funcție de context. Așadar, iată ce riști: 

 

În cazul în care antreprenorul refuză, fără să aibă motive întemeiate, să prezinte totalitatea bonurilor și documentelor solicitate către organele competente, în termen de 15 zile de la somație, riscă închisoare între unu și șase ani. Aceeași sancțiune se aplică și celor care împiedică sub orice formă accesul organelor competente în incinte, sedii, terenuri etc. în scopul efectuării verificărilor financiare/fiscale în condițiile prevăzute legal.

 

În cazul în care antreprenorul alterează, distruge sau ascunde acte contabile, memorii de la aparatele de taxat/de marcat electronice sau orice alte mijloace de stocare a datelor, riscă închisoare între doi și opt ani plus interzicerea anumitor drepturi; 

 

În cazul în care antreprenorul pune în circulație fără drept sau falsifică anumite documente cu regim special, documente utilizate în domeniul fiscal, riscă pedeapsa cu închisoarea între unu și cinci ani. Pedeapsa poate fi însoțită și de interzicerea altor drepturi; 

 

În cazul în care antreprenorul omite, parțial sau integral, să menționeze în documentele contabile operațiuni comerciale care s-au desfășurat, dar și venituri care au fost realizate, riscă între doi și opt ani de închisoare;

 

În cazul în care antreprenorul tipărește, folosește, deține sau pune în circulație cu bună știință banderole, timbre sau formulare tipizate care sunt utilizate în domeniul fiscal și sunt falsificate, riscă închisoare între doi și șapte ani precum și interzicerea anumitor drepturi. 

 

De la ce sumă se consideră evaziune fiscală? Nu contează suma, dar pedeapsa poate include și alte sancțiuni, în funcție de prejudiciul produs. Așadar, în cazul în care prejudiciul va depăși 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între șapte și 13 ani.

 

În cazul în care prejudiciul depășește 500.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea între nouă și 15 ani. 

 

Pedeapsa poate fi redusă la jumătate dacă inculpatul va acoperi integral prevederile părții civile până la primul termen de judecată. Excepție constituie cazurile în care inculpatul este recidivist și a mai săvârșit altă infracțiune similară într-un interval de cinci ani. 

 

Așadar, cunoscând sancțiunile de mai sus și riscurile la care se expune, orice operator economic/manager trebuie să se asigure că respectă prevederile legale.