fbpx

Raportarea e-Transport pentru firmele din România. Aplicația Pluriva ERP este integrată cu sistemul public RO-eTransport

Sistemului electronic integrat RO e-Transport are ca obiectiv monitorizarea transporturilor rutiere de către autoritățile fiscale din România. Obligația de raportare în e-Transport revine fie: destinatarului înscris în declarația vamală de import, expeditorului înscris în declarația vamală de export, beneficiarului din România, furnizorului din România, depozitarului.

Sistemul integrat de gestiune a afacerii Pluriva ERP este actualizat cu noutățile aduse de sistemul RO-eTransport, astfel încât clienții să își genereze automat fișierele transmise în e-Transport și să obțină codurile obligatorii UIT pentru fiecare transport. Începând cu data de 01 ianuarie 2024, obligația utilizării sistemului e-Transport se aplică tuturor transporturilor rutiere internaționale de bunuri, indiferent de categoria de bunuri transportate - adică nu doar pentru bunuri cu risc fiscal ridicat. Echipa Pluriva a dezvoltat fluxurile necesare pentru automatizarea operațiunilor referitoare la sistemul RO-e-Transport.

 

Cine trebuie să raporteze în RO-e-Transport?

Potrivit OUG 115/2023, se instituie, începând cu data de 01  ianuarie 2024, obligația raportării prin RO-e-Transport a transporturilor rutiere internaționale de bunuri (aferente operațiunilor de import/ export/ achiziții intracomunitare/ livrări intracomunitare), indiferent de categoria de bunuri transportate.

 

Obligația de raportare în e-Transport revine:

 

 Destinatarului înscris în declarația vamală de import sau expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export;

 Beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri;

 Furnizorului din România, în cazul livrărilor interne si intracomunitare de bunuri;

 Depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

 

Ce înseamnă codul UIT – pentru identificarea transporturilor

Orice transport rutier înscris în RO e-Transport va fi identificat printr-un cod unic UIT, generat de sistem. Deținerea codului UIT este obligatorie pe tot timpul transportului de către operatorul de transport rutier, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor.   

 

Prin acest sistem sunt urmărite datele referitoare la expeditor și beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat, precum și codul UIT generat.

 

Soluția Pluriva integrată cu sistemul RO-e-Transport

Am dezvoltat, în aplicația Pluriva ERP, funcționalitățile necesare prin care clienții noștri să automatizeze trimiterea și obținerea documentelor necesare e-Transport:

 Funcționalități Pluriva ERP pentru e-Transport – achiziții intracomunitare și importuri

 Funcționalități Pluriva ERP pentru e-Transport – livrări intracomunitare și exporturi

 

În ambele variante, se vor putea genera automat din Pluriva ERP următoarele:

Fișierul transmis in eTransport 

Se obține codul UIT – salvat pe comandă

Codul UIT se poate tipări direct din aplicația Pluriva

 

Module necesare pentru utilizarea acestor funcționalități: Livrări, Aprovizionare, Vânzări.

Prin extinderea categoriilor de transporturi rutiere cărora li se aplică cerințele e-Transport, utilizarea acestui sistem a devenit obligatorie pentru un număr mult mai mare de companii din România.

 

Am dezvoltat funcționalitățile necesare pentru ca utilizatorii Pluriva ERP să gestioneze direct din aplicația noastră documentele specifice e-Transport și să automatizeze transmiterea și preluarea informațiilor din sistem. Obiectivul nostru este, și de această dată, să automatizăm activitatea clienților și aceștia să consume cât mai puțin timp cu cerințele e-Transport.

 

Afaceri de zeci de milioane de euro, cu mii de angajați, se bazează în activitatea de zi cu zi pe soluțiile Pluriva ERP. Distribuție, producție, retail, servicii, contabilitate, resurse umane sau echipamente – acestea sunt principalele domenii în care își desfășoară activitatea clienții Pluriva. 

 

Tuturor clienților noștri le livrăm la timp actualizările legislative în domeniul fiscal și le confirmăm astfel că au făcut alegerea corectă să se bazeze în activitatea lor pe aplicația Pluriva ERP.

 

Alexandra BrehuiDirector Implementare

Articole similare