fbpx

“Cash is King. Organizarea si planificarea fluxului de numerar al afacerii” – interviu cu Daniel Burcut, speaker Smart CashFlow

Predictibilitate asupra banilor firmei; Planificarea judicioasa a investitiilor si a dezvoltarii; Siguranta ca le vor ajunge banii pentru desfasurarea activitatii de zi cu zi. Acestea sunt, pe scurt, avantajele obtinute de catre managerii care isi urmaresc fluxurile de numerar.

Inscrierile pentru conferinta regionala Smart CashFlow 2017. Cum planifici fluxurile de numerar pentru dezvoltarea afacerii afacerii sunt in toi. Directorii financiari-contabili, directorii generali si directorii de departemente sunt asteptati sa participe la evenimentul ce va avea loc in data de 01 noiembrie 2017 la Cluj Napoca, de la 09:00 dimineata, la hotelul Grand Hotel Napoca. In asteptarea conferintei, i-am adresat speaker-ului principal al conferintei, Daniel Burcut, cateva intrebari. Iata raspunsurile lui, precum si cateva informatii cheie despre Daniel.

Daniel Burcut – speaker principal al conferintei Smart CashFlow:

11 ani de experienta in consultanta ERP – Project Manger de implementare la companii romanesti si internationale de distributie, servicii, productie, retail si eCommerce

Specializare in solutii informatice de management financiar-contabil

Profesor colaborator al cursul universitar „Organizare, Productivitate si Control. Administrarea afacerii utilizand sistemul ERP”

Lucreaza cu managerii generali, financiari - contabili si de departamente si cu consultantii financiari - pentru a le oferi instrumentele financiare necesare pentru controlul afacerii si pentru a lua decizii cu impact financiar: bugete, cash-flow, centre de venit si cheltuieli

Absolvent al Facultatii de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica a Academiei de Studii Economice (ASE)

Master in Baze de Date pentru Suportul Afacerii - ASE

Regional Partner Pluriva in zona Transilvania - din anul 2015

Experienta interna si internationala in consultanta ERP & Business Intelligence (Romania si Macedonia)

Pluriva: Din experienta ta cu managerii, care sunt cele mai importante beneficii ale planificarii si urmaririi fluxurilor de numerar?

Daniel Burcut: Predictibilitate asupra banilor firmei; Planificarea judicioasa a investitiilor si a dezvoltarii afacerii; Siguranta ca le vor ajunge banii pentru desfasurarea activitatii de zi cu zi. Acestea sunt, pe scurt, avantajele obtinute de catre managerii care isi urmaresc fluxurile de numerar realizate si previzionate. In functie de domeniul de activitate al companiei, de profilul managerului si de alti factori, focusul se indreapta spre un beneficiu sau altul din cele enumerate. Dar am observat, cel putin in ultima perioada de timp, ca managerii isi doresc tot mai mult predictibilitate financiara. Intr-un mediu financiar - economic tot mai imprevizibil, in care deciziile si razgandirile se petrec „peste noapte”, managerii isi doresc ca macar la ei in firma sa aiba o predictibilitate cat mai mare asupra banilor proprii. Pentru a face astfel fata oricarei provocari. Paleta de beneficii obtinute de firmele care isi urmaresc fluxul de numerar este mult mai ampla si va invit la conferinta Conferinta Smart CashFlow 2017. Cum planifici fluxurile de numerar pentru dezvoltarea afacerii de la Grand Hotel Napoca – pentru ca le vom dezbate pe larg si vom avea foarte multe exemple din practica.

 

Pluriva: Este suficient pentru un manager sa urmeasca profitul firmei si sa fie astfel linistit ca are sub control situatia financiara a firmei?
Daniel Burcut: Profitul firmei este principalul indicator de rentabilitate al companiei. Dupa cum am observat in practica,, un profit mare nu inseamna neaparat si un cash-flow fara probleme. Exista si o expresie in acest sens, "am profit dar nu am bani". Provocarea zilnica a managerului este sa cunoasca in orice moment disponibilul de bani pe o perioada cat mai indelungata. Evident ca nu „incasezi” sau „platesti” profit, ci incasezi sau platesti bani. Orice manager trebuie sa aiba instrumentele necesare pentru a determina posibilele blocaje ce ar putea pune in pericol functionarea corespunzatoare a companiei.

 

P: Ce rapoarte de cash flow folosesc in mod uzual managerii?
DB: Managerii sunt interesati sa obtina o estimare cat mai corecta a fluxului de numerar din urmatoarea perioada – pentru a-si planifica astfel asa cum trebuie platile si incasarile. Un alt raport foarte solicitat de manageri si generat din sistemul ERP este cel de cash flow realizat comparativ cu cash flow-ul estimat initial, ce le arata managerilor cat de corect au estimat platile si incasarile si ce anume a determinat abaterile de la plan.

 

P: Ce rol are sistemul Pluriva ERP in activitatea de monitorizare cash flow?
DB: In cazul in care in firma ta nu se foloseste un sistem integrat de gestiune a afacerii de tip ERP, probabil ca te regasesti in una din urmatoarele doua situatii: fie incerci sa urmaresti fluxul de numerar intr-un fisier Excel sau pe o agenda sau caiet, fie nu urmaresti deloc niciun raport de cash flow. Am observat ca cei care se chinuie cu fisiere tabelare de tip Excel muncesc foarte mult pentru a actualiza manual informatiile si intampina dificultati la intretinerea raportului de flux de numerar. Sistemul ERP este un agregator de informatii, ce isi aduna datele din activitatea operationala si raspunde managerului la intrebarile lui despre banii disponibili.

Cu ajutorul sistemului ERP, managerii obtin precizie in calculul de numerar, prin includerea unui numar foarte mare de documente financiare in estimarea de cash flow, cum ar fi facturi furnizori si clienti, bilete la ordin si cecuri clienti si furnizori, contracte, comenzi, taxe, impozite, salarii si poate chiar dividende. Acest calcul de cash flow disponibil se realizeaza cu viteza in sistemul ERP, pentru ca rescadentarile stabilite cu clientii sau furnizorii se inregistreaza in sistem si genereaza automat un nou calcul de cash-flow.

 

P: Ce mesaj le doresti sa le transmiti participantilor la conferinta din 1 noiembrie: Smart CashFlow 2017. Cum planifici fluxurile de numerar pentru dezvoltarea afacerii, ce se va desfasura la Grand Hotel Napoca?
DB: La fel ca la evenimentele precedente organizate de noi in Cluj Napoca, si la Smart CashFlow vom avea un format deschis de eveniment, ce incurajeaza intrebarile de la participanti si discutiile libere. Asteptam peste 70 de directori generali, financiar-contabili si de departament la conferinta, ceea ce va genera schimburi de idei si oportunitati de networking pentru toti participantii. Special pentru cei care pana acum nu au urmarit raportul de cash flow disponibil in viitor, voi detalia pasii concreti pentru a incepe construirea acestor analize. Agenda completa este detaliata pe pagina de web a conferintei noastre.

Biroul ERP din Cluj a fost deschis de Pluriva la inceputul anului 2015, fiind condus de catre Daniel Burcut. Biroul regional din Cluj ajuta firmele din judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Sibiu, Mures, Alba sa-si implementeze solutia Pluriva conform fluxurilor de lucru de zi cu zi. Utilizatorii Pluriva ERP din Transilvania beneficiaza de servicii premium de implementare ERP, configurare ERP, training ERP si suport ERP, furnizate de un experimentat partener local.

Articole similare