fbpx

Declaratia 112: ce este, cand si de cine trebuie completata?

Afla toate aspectele relevante despre declaratia 112: ce este, cine si cand trebuie sa o completeze.

Probabil ca stiai asta deja, dar in calitate de angajator ai o multime de documente, declaratii si diverse alte acte de care trebuie sa te ocupi, atat in ceea ce priveste propria activitate, cat si legate de angajatii tai. Tocmai de aceea, merita sa investesti intr-un sistem de management al documentelor. 

 

Revenind, una dintre cele mai importante declaratii de care te vei ocupa este si declaratia 112. Citeste mai departe pentru a descoperi la ce se refera aceasta, cine trebuie sa o completeze si cand. 

 

Ce este declaratia 112? 

Pana sa discutam despre depunerea declaratiei 112, ar fi bine sa vedem la ce se refera. Din punct de vedere legal, formularul 112 este recunoscut drept  „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”. Evident, asta inseamna ca declaratia de mai sus vizeaza toate persoanele juridice, dar si fizice si care prezinta calitatea de angajator. 

 

Cine trebuie sa completeze si sa depuna declaratia 112? 

Lista completa a entitatilor care vor fi nevoite sa completeze si sa depuna declaratia 112 include: 

 

- persoane fizice si juridice care au calitatea de angajatori;

- entitati asimilate angajatorului care au calitate de platitori de venituri din activitatile independente, pe perioada de desfasurare a activitatii, cat si pe perioada in care se beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;

- platitorii de venituri pentru persoane care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat veniturile de natura salariala, pentru care exista obligatia de a plati contributia individuala de asigurari sociale si asigurari pentru somaj;

- institutiile care calculeaza, retin, platesc sau suporta contributii sociale obligatorii, in numele asiguratului;

- orice alt platitor de venituri care sunt de natura salariala sau care sunt asimilate salariilor.

 

Daca ai nelamuriri, cel mai bine ar fi sa consulti pe cineva din departamentul de contabilitate si financiar! 

 

Cand si cum se depune declaratia 112? 

Formularul va fi depus prin mijloace electronice pe portalul e-Romania. Desigur, asta presupune si ca platitorul sa aiba un certificat calificat, certificat eliberat in conformitate cu toate conditiile Legii nr.455/2001 legata de semnatura  electronica. Aceste certificate pot fi obtinute de la furnizori de servicii de certificare acreditati. Persoana imputernicita trebuie sa se inregistreze ca utilizator al serviciului pe site-ul (www.mfinante.ro)-portal. 

 

Verificarea declaratiei 112 se poate realiza cu ajutorul programelor de asistenta puse la dispozitia contribuabililor gratuit. Pot fi descarcate si de pe site-ul ANAF. Fiecare declaratie trebuie depusa pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care este datorata contributia sociala si impozitul pe venit. 

 

Exista si o exceptie, mai exact depunerea trimestriala, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru entitatile care fac parte din categoriile: 

 

Asociatie, fundatie sau entitate fara scop patrimonial sau persoane juridice, exceptie facand institutiile publice, entitati care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la trei salariati exclusiv;

 

Persoane juridice platitoare de impozit pe profit care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la trei salariati exclusiv si venituri totale de pana la 100.000 euro;

 

Persoane juridice platitoare de impozit pentru veniturile microintreprinderilor care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la trei salariati exclusiv;

 

Persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale, dar si persoanele care exercita profesii libere sau asocierile intre persoane fizice, fara personalitate juridica, dar care au personal angajat pe baza unui contract individual de munca. 

 

Asadar, in calitate de angajator, nu te poti gandi doar la metode prin care poti imbunatati performanta companiei, ci si la diverse acte pe care trebuie sa le completezi. 

Articole similare