fbpx

Deficitul de personal: cum să gestionezi această problemă cu ajutorul soluțiilor digitale moderne

Descopera cum te pot ajuta solutiile digitale moderne in solutionarea deficitului de personal, una dintre cele mai mari probleme la nivel național și global.

Pentru multe firme, anul 2023 este unul al evoluției și schimbărilor. Instabilitatea globală din ultima perioadă, marcată de pandemie, inflație sau tulburări geopolitice are drept rezultat adoptarea de soluții tehnologice inovatoare. Acestea aduc beneficii certe managerilor, iar pentru optimizarea afacerii antreprenorii trebuie să continue să accelereze transformarea digitală.

 

Deficitul de personal este o provocare a acestei perioade. Pentru a depăși problema deficitului de personal, managerii caută să adopte soluții digitale moderne pentru îmbunătățirea performanței și productivității. Ți-am pregătit mai multe strategii utile în contextul acestei provocări.

 

Implementează un program ERP pentru gestionarea deficitului de personal.

 

Automatizează procesele

Un program ERP adaptat la nevoile afacerii oferă funcționalități de automatizare a unor sarcini manuale, repetitive și consumatoare de energie. În timp ce software-ul ERP automatizează operațiunile de administrare a lanțului de aprovizionare, spre exemplu, angajații se pot concentra pe activitățile care necesită creativitate și gândire critică. Activitățile de rutină de vor intra în responsabilitatea sistemului ERP, reducând nevoia de personal.

 

Rapoarte și analize cheie

Orice afacere generează un volum ridicat de date. Fie că este vorba despre produsele din stoc, fișele de pontaj, sau alte date operaționale, contabilitate, marketing, resurse umane sau alte departamente ale firmei. Prin consolidarea acestor informații în sistemul ERP, firma economisește timp și efort. Nu mai este nevoie de un departament sau de un angajat care să extragă datele manual din acele surse.

 

Digitalizarea procesului de onboarding și de training

Atunci când există un deficit de personal, este important să accelerezi procesul de onboarding și de formare pentru ca angajații pe care îi ai să fie cât mai bine pregătiți pentru responsabilitățile zilnice. Poți începe prin a evalua abilitățile angajaților existenți, pentru a optimiza resursele actuale. Realizezi un inventar de talente și creezi o bază de date cu cine poate efectua anumite sarcini sau cine poate ocupa anumite roluri. Ulterior, vei putea compara rezultatele cu programele de training interne pentru a identifica lacunele și pentru a adăuga sesiuni de formare noi.

 

În etapele următoare, poți implementa soluții digitale de training care permit personalului să acceseze sesiunile de formare de oriunde și oricând, pentru a dobândi competențe noi. Acest lucru este relevant și pentru angajații care lucrează la distanță. Deși, onboardingul și trainingul reprezintă doar un prim pas, digitalizarea HR-ului va deschide începutul schimbării culturale organizaționale.

 

Articole similare