fbpx

ERP vs CRM- Asemănări și deosebiri între cele două tipuri de sisteme software de afaceri

Ce este un ERP? Ce este un CRM? Ce au in comun? Ce le separa? Astazi vom incerca sa dam raspunsuri la aceste intrebari.

Ce este ERP?

Enterprise Resource Planning (ERP) este un sistem software de integrare si automatizare a proceselor dintr-un business. Sistemele ERP au aparut in anii 70, dezvoltarea acestora fiind  justificata de dezvoltarea accelerata a computerelor si de nevoile ridicate de digitalizare a marilor companii.

 

Aplicatiile ERP organizeaza procesele firmei folosind cele mai bune practici dsponibile cu scopul de a eficientiza la maximum fluxurile si de a reduce pierderile. Prin digitalizarea fiecarui proces de afaceri, se obtine o vedere de ansamblu foarte clara asupra intregii activitati, se pot elimina procesele inutile si automatiza operatiunile repetitive.

img_ERP

Caracteristicile unui sistem ERP

Rolul unui sistem ERP este reducerea costurilor si imbunatatirea performantei angajatilor. Acest lucru se realizeaza prin eficientizarea proceselor de business si urmarirea acestora in si intre departamente. Gratie faptului ca toate fluxurile afacerii sunt digitalizate, datele sunt usor de extras si de urmarit. Totul devine clar, usor de verficat si transparent. Aceste date pot servi conducerii in luarea decizilor cu privire la dezvoltara si optimizarea afacerii.

 

Un sistem ERP poate include componente de Warehouse Managment System, Resurse umane, Business Intelligence, CRM etc. Softurile ERP difera intre ele in functie de solutiile pe care le includ, daca pot fi personalizate si, nu in ultimul rand, de platforma pe care sunt gazduite.

 

In functie de solutiile pe care le includ, sistemele ERP pot fi integrale sau partiale. Sistemele ERP integrale ofera, dupa cum le spune si numele, solutii integrale pentru un business, iar cele partiale ofera solutii doar pe cateva ramuri ale afacerii. Sistemele ERP partiale pot oferi, spre exemplu, solutii doar pe zonele de contabilitate, salarizare si POS.

 

Sunt programe ERP care ofera solutii integrale de business, dar au doar cateva zone bine dezvoltate. Acest lucru difera foarte mult si in functie de business-urile clientilor. Anumiti furnizori de servicii ERP pot oferi solutii informatice doar pentru afaceri din anumite sectoare, in functie de modulele si functionalitatile mai bine dezvoltate.

 

Sistemele ERP bine dezvoltate, cu echipe tehnice solide si cu know-how, pot, in general, sa ofere si capabilitati de personalizare. Deoarece fiecare business este diferit, in anumite situatii, solutia tehnologica trebuie customizata pentru a se potrivi pe modelul de afacere al clientului. Inainte de a alege un furnizor ERP, este important sa te asiguri ca softul permite personalizarea conform nevoilor tale.

 

In functie de modul in care sunt gazduite, programele ERP pot fi On-premise sau in Cloud. Sistemele ERP On-premise sunt instalate pe infrastructura clientului si necesita achizitionarea de servere, retelistica, softuri, mentenanta etc. O companie care implementeaza un ERP in Cloud nu mai trebuie sa cumpere infrastructura si nici sa isi faca griji cu privire la securitate si mentenanta.

Ce este CRM ?

Customer Relationship Management (CRM) este un termen aparut la mijlocul anilor ‘90 pentru a denumi softurile folosite de departamentele de vanzari pentru gestionarea bazelor de date ale clientilor. Treptat, aceste softuri au devenit tot mai elaborate, ajungand in prezent sa fie folosite in multiple departamente. Fiind un suport indispensabil echipelor de vanzari, achizitionarea unui program CRM poate avea ca efect mediu o crestere semnificativa a vanzarilor.

Caracteristicile unui CRM

La mijlocul aniilor 2000, sistemele CRM au avut o crestere accentuata, datorata in parte si dezvoltării internetului. Multe firme si-au concentrat intreaga afacere in jurul CRM-ului integrand datele in acesta. Pentru o companie al carei obiect principal de activitate este vanzarea, acest lucru este benefic. In istoria lor recenta, aplicatiile CRM au inceput sa includa si modulele de Prevanzare, Procesare comenzi, Facturare si Suport si Service post-vanzare. Inregistrand datele contabile din procesele de vanzare, managerii pot calcula cat de profitabil este un angajat.

 

In prezent, sistemele CRM sunt utilizate pentru atragerea de noi lead-uri, imbunatatirea relatiei cu clientii si cresterea vanzarilor. Softurile CRM au devenit mai performante, incluzand tot mai multe functionalitati, facand astfel posibila organizarea unei firme folosind un singur program CRM.

Ce diferente exista intre ERP si CRM?

Prima diferenta consta in functionalitatile pe care aceste sisteme le ofera. In vreme ce un soft ERP ofera, de regula, functionalitati pentru toate departamentele, CRM-ul se organizeaza in jurul departamentului de vanzari. Prin urmare, softurile ERP sunt mai complexe si pot prezenta un grad mai ridicat de automatizare si integrare. Asta face, insa, ca procesul de implementare sa fie mai dificil si mai solicitant din punctul de vedere al resurselor.

 

O alta diferenta consta in filozofia acestor softuri si a modului in care firmele se organizeaza in functie de aceste sisteme. Ratiunea de a fi a unui ERP pentru afaceri este de a elimina pierderile, scadea cheltuielile si de a automatiza procesele repetitive. Pe de cealalta parte, CRM-ul este orientat spre cresterea vanzarilor si maximizarea veniturilor. Sunt, doua moduri diferite de gestionare a business-ului, ERP-ul fiind centrat in interior, spre optimizare iar CRM-ul in exterior, spre cresterea incasarilor.

 

Probabil cea mai importanta diferenta dintre aceste sisteme este tipul de afacere spre care sunt orientate. O firma poate obtine avantaje din functionalitatile avansate precum cele de Business Inteligence, Rapoarte detaliate sau Business Analysis. Aceste functionalitati pot aduce un bun Return of Investment si isi justifica, astfel, pretul.

 

Aplicatiile CRM sunt, in general, mai putin costisitoare si pot aduce un plus de valoare firmelor mici si mijlocii. In cazul organizatiilor mici, tot efortul trebuie realizat spre cresterea vanzarilor si a cotei de piata. Aparitia sistemelor ERP modulare a facut posibila achizitionarea de catre firme doar a unor componente ale softului, acestea avand posibilitatea, mai tarziu, sa achizitioneze si restul modulelor.

 

De asemenea, multe firme mari, desi au un sistem ERP achizitionat, il folosesc integrat cu un CRM. Alegerea unei aplicatii de business trebuie sa fie facuta cu mare atentie, in functie de toate aceste criterii. Iti recomandam sa discuti cu specialistii nostri pentru a afla daca proiectul tau este fiabil.

„...sistemele ERP au fost denumite in mod traditional sisteme de back-office. Acest termen implica faptul ca sistemele ERP gestioneaza in principal procesele de business care nu sunt neaparat vizibile pentru client, cum ar fi achizitia, planificare productiei, urmarirea comenzilor si gestionarea stocului. Sitemele CRM, pe de alta parte, au fost denumite sisteme de front-office ceea ce inseamna ca acestea suporta activitati in care se interactioneaza cu clientul.”

Marianne Bradford - ERP Modern