fbpx

TVA: ce înseamnă și de ce să alegi sistemul ERP pentru gestionarea taxei?

Ce inseamna TVA si de ce este indicat sa alegi un sistem ERP pentru gestionarea taxei? Afla toate detaliile, dar si cum poti beneficia de automatizarea afacerii

Taxa pe valoare adăugată (TVA) reprezintă un impozit plătit de către consumatorul final în momentul achiziției bunurilor și serviciilor. Aceasta are un caracter general și se aplică în fiecare țară, doar că nivelul de taxare diferă de la un stat la altul. De-a lungul timpului, TVA-ul a îmbrăcat numeroase forme și a suferit modificări semnificative. Taxa este percepută pentru toate operațiunile realizate de persoanele fizice și juridice, însă, uneori, poate fi dificil de înțeles și gestionat.

Ce înseamnă TVA?

Taxa pe valoare adăugată (TVA) se aplică pentru producția și distribuția de bunuri, dar și pentru furnizarea de servicii și beneficiază de un grad ridicat de colectare. Taxa pe valoare adăugată este un impozit indirect suportat de cumpărătorul final și încasat de fiecare agent economic participant la realizarea produselor sau prestarea serviciilor care intră în sfera de impozitare. Practic, TVA-ul se introduce în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare, de la producție până la punctul de vânzare.

Este o taxă cumulativă, aplicată în cascadă, respectiv persoana la care ajunge produsul finit plătește pentru fiecare stadiu pe care îl parcurge marfa. TVA se adaugă procentual la valoarea inițială a produselor și serviciilor, adică la prețul format din costul de producție/achiziție și adaosul comercial.

Deși apare pe aproape toate documentele de vânzare și cumpărare, de la bonuri de casă și până la facturi fiscale, TVA-ul nu este o acciză apărută în vremurile moderne. Franța a fost prima țară care a adoptat această taxă în anul 1954. Inițial, ea viza comerțul cu ridicata și serviciile, dar mai târziu a început să fie aplicată și în comerțul cu amănuntul. În România, TVA-ul a fost pus în aplicare de la 1 iulie 1993 și a înlocuit impozitul pe circulația mărfurilor.

Care sunt principiile TVA-ului?

Taxa pe valoarea adăugată este considerată un adaos indirect deoarece se colectează de către vânzători și furnizorii de servicii în numele statului, nu se plătește direct de către consumatori. Mai exact, după exercitarea dreptului de deducere, agenții economici impozabili care au luat parte la ciclul economic sunt cei care virează soldul TVA la bugetul de stat.

Principiile TVA se referă la regulile de bază și caracteristicile menite să asigure coerența, eficiența și neutralitatea fiscală în cadrul sistemului de taxare. Iată care sunt acestea:

Teritorialitate

TVA-ul este perceput în țara în care bunurile și serviciile sunt consumate. Acest principiu se aplică și în cazul comerțului transfrontalier, unde TVA-ul este taxat în țara de destinație a bunurilor sau serviciilor.

Neutralitate

Datorită mecanismului de deducere a taxei deductibile, valoarea totală a TVA colectată va fi mereu aceeași. Indiferent câte persoane înregistrate în scopuri de TVA intervin în procesul de producție și distribuție, suma nu se va schimba deoarece depinde doar de prețul facturat consumatorului final și de cota TVA aplicabilă.

Transparență

Regulile și cotele TVA sunt clare pentru contribuabili și autoritățile fiscale. Acest lucru facilitează conformitatea și diminuează costurile administrative. Prin aplicarea TVA, se cunoaște cu exactitate elementul fiscal din prețurile de consum ale bunurilor și serviciilor.

Deductibilitate

TVA-ul plătit de companii pentru achizițiile de bunuri și servicii este deductibil. Astfel, impozitul este perceput doar pe valoarea adăugată la fiecare etapă a lanțului de producție și distribuție.

Taxare proporțională

Este important de reținut că TVA-ul reprezintă o taxă proporțională la valoarea bunurilor și serviciilor. Aceasta înseamnă că suma taxată crește odată cu creșterea valorii produselor sau serviciilor.

Aplicabilitate pe operațiuni specifice

TVA-ul nu se aplică pe profitul brut, ci sumele plătite către bugetul de stat reprezintă valoarea totală sau parțială a TVA colectată pentru prețul final de consum al bunurilor sau serviciilor supuse impozitării. Taxa este non-cumulativă, adică se aplică numai asupra valorii adăugate la fiecare etapă a procesului de producție și distribuție. Prin urmare, TVA-ul plătit anterior este dedus din TVA-ul datorat în etapele ulterioare ale lanțului.

De ce să alegi sistemul ERP pentru gestionarea TVA-ului?

Folosirea unui sistem ERP pentru gestionarea TVA-ului poate aduce numeroase beneficii unei afaceri. Aplicația pentru planificarea resurselor întreprinderii oferă un cadru integrat pentru gestionarea și monitorizarea tuturor proceselor de afaceri, inclusiv a aspectelor legate de TVA.

Descoperă câteva motive pentru care este recomandat să utilizezi o soluție ERP pentru gestionarea taxei pe valoare adăugată:

Automatizarea proceselor

Un sistem software de afaceri, așa cum este Pluriva ERP, permite automatizarea proceselor legate de taxe, precum calculul TVA-ului, generarea declarațiilor fiscale și înregistrarea tranzacțiilor.

Acest lucru reduce erorile umane și crește eficiența în cadrul organizației. Sistemul integrează un modul de contabilitate pentru operarea documentelor, generarea și depunerea tuturor declarațiilor contabile conform legislației în vigoare.

Centralizarea datelor
Prin intermediul programului ERP, toate datele referitoare la TVA sunt centralizate într-un singur sistem, facilitând accesul la informații și monitorizarea performanțelor fiscale. În acest fel, este îmbunătățită luarea deciziilor și permisă o planificare fiscală mai eficientă.

Control financiar
Sistemul Pluriva ERP dispune de un modul prin care pot fi importate extrasele bancare și exportat Registrul de plăți. Banca electronică elimină operațiunile manuale care consuma o mare parte din timpul angajaților departamentelor Financiar-Contabilitate și oferă un control financiar foarte strict.

Utilizatorii verifică automat, înainte de momentul plății, furnizorii din Registrul persoanelor obligate la plata defalcată a TVA. Totodată, banca electronică îi ajută să-și împartă automat sumele de plata în contul de TVA al furnizorului și în contul curent potrivit reglementarilor legislative și să mențină prioritatea plăților: întâi, valoarea aferentă TVA și apoi sumele aferente bazelor.

Conformitate fiscală
Aplicația ERP ajută la menținerea conformității fiscale prin furnizarea de actualizări automate ale reglementărilor fiscale și asigură că toate tranzacțiile sunt înregistrate și raportate corect. Sistemul integrat de gestiune Pluriva ERP este actualizat cu funcționalitățile necesare pentru a genera declarația fiscală SAF-T- D406.

Societățile comerciale trebuie să depună declarația informativă lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru TVA. Contribuabilii care nu sunt înregistrați în scopuri de TVA trebuie să depună fișierul SAF-T trimestrial. Totodată, implementarea unui sistem ERP pentru gestionarea TVA-ului reduce riscul de penalități și sancțiuni fiscale deoarece monitorizează în mod activ tranzacțiile și raportările fiscale.

Adaptabilitate la schimbări
Este important de menționat faptul că o aplicație ERP este proiectată pentru a se adapta la schimbările din cadrul legislației fiscale și la evoluția afacerii. Acestea pot fi actualizate rapid pentru a se conforma noilor reglementări și a se integra cu alte sisteme, atunci când este necesar. Spre exemplu, din luna iulie 2022, este obligatorie facturarea electronică în relația dintre companiile private și instituțiile statului, precum și în relația dintre societăți pentru anumite tipuri de produse. Utilizatorii Pluriva ERP care folosesc facturarea electronică pot genera acest document direct din sistem, fiind eliminată obligativitatea trimiterii facturii prin email sau în mod fizic.

În concluzie, alegerea sistemului ERP pentru gestionarea taxei pe valoare adăugată poate aduce beneficii semnificative unei afaceri în ceea ce privește eficiența, conformitatea fiscală și reducerea riscurilor financiare. Pluriva îți vine în ajutor cu un software ERP potrivit pentru nevoile și cerințele specifice ale organizației tale și îți asigură o implementare eficientă pentru utilizarea optimă a acestuia.