fbpx

Planificarea unei afaceri. Pașii necesari și soluțiile recomandate

Antreprenorii aflați la început de drum trebuie să planifice în detaliu activitățile, pentru că de la ideea de afacere până la realizarea primelor produse sau servicii este cale lungă. Îți prezentăm în continuare detalii utile ca să știi cum înființezi o firmă și cum administrezi eficient o afacere, cu ajutorul sistemelor informatice de tip ERP.

Realizează un plan de afaceri realist și bine documentat

Este important să ai un  plan de afaceri detaliat, care să pornească de la resursele reale pe care le ai și să dimensioneze eforturile financiare, informaționale și umane pe care le vei gestiona în fiecare etapă.

Utilizează aplicații software specializate pentru planificarea afacerilor, ca să lucrezi cu programe de business intelligence și să urmărești în timp real evoluția  obiectivelor operaționale și de dezvoltare ale firmei.

 

Planul de afaceri pornește de la strategia de afaceri a firmei și trebuie să detalieze următoarele aspecte:

- Definirea misiunii firmei și a obiectivelor pe termen scurt, mediu și lung ale afacerii, urmând regula SMART  (fiecare obiectiv să fie: S – specific; M – măsurabil; A – abordabil; R – relevant; T – raportat la timp); 

- Configurarea activității productive: stabilirea gamei de produse/servicii pe care le vei realiza, caracteristicile lor tehnice, costurile de producție și de operare, alegerea indicatorilor de performanță relevanți;

- Analiza pieței actuale și potențiale, scanarea concurenței;

- Planul de marketing - realizat pe baza centralizării punctelor anterioare, cu detalierea activităților și alocarea lor pe departamente;

- Planul operațional - coordonarea deciziilor și armonizarea lor la nivel de firmă, cu alocarea resurselor materiale, financiare și a resurselor umane pe fiecare centru de cost și echipă de lucru;

- Planul financiar - întocmirea bugetului estimativ și identificarea surselor de finanțare a afacerii, cu o proiecție anuală a cash-flow-ului și a încasărilor;

- Analiza de risc - evaluarea și dimensionarea riscurilor interne și externe;

- Perspectivele de creștere ale firmei, în scenariile pesimist, realist și optimist.

 

Pentru realizarea de rapoarte și analize economice ai la dispoziție softurile de business de la Pluriva, ca să utilizezi beneficiile unui sistem ERP încă din stadiul de planificare a afacerii.

 

Astfel vei putea urmări mai ușor activitatea firmei și vei putea compara rezultatele din planificarea operativă cu cele pe termen scurt, mediu și lung, ca să ai o viziune strategică asupra dezvoltării companiei. 

 

Consultă un ghid ERP pentru a identifica aplicațiile și modulele de care ai nevoie, în vederea centralizării și automatizării datelor pe care le utilizezi în planificarea afacerii.

 

Formează o echipă de profesioniști și motivează-i pentru performanță

Acordă o atenție sporită resurselor umane din firma ta. În acest scop este recomandat să utilizezi soluții informatice de tip HCM, Human Capital Management. 

Aceste aplicații specializate în HR te ajută la planificarea orarului de lucru, administrarea personalului angajat și a colaboratorilor, calcul salarial, evaluarea performanțelor, acordarea de compensații și beneficii.

Cu ajutorul facilităților Pluriva HCM vei putea armoniza indicatorii de performanță pentru activitatea salariaților cu KPI-urile generale ale firmei, ca să planifici în mod corect și eficient alocarea resurselor umane și a fondurilor necesare pentru crearea unor echipe puternice, performante și motivate.

Identifică și asigură sursele de finanțare ale firmei pe termen scurt, mediu și lung 

Când planifici afacerea, asigură-te că ai sursele de finanțare potrivite. Identifică toate tipurile de fonduri ce te pot ajuta la demararea și derularea activității economice. 

Pot fi surse de finanțare prin aport de capital, prin creditare sau închiriate. Există alternative de tip business angels și crowdfunding. Ai la dispoziție finanțări europene nerambursabile, pe care le poți accesa prin programe naționale și comunitare, ca să implementezi sisteme informatice esențiale pentru eficiența acitvității tale.

 

Programele de granturi pentru IMM-uri și pentru firme din sectoare-cheie ale economiei naționale te pot ajuta să-ți planifici afacerea pe baza unei finanțări transparente, în condiții de siguranță și cu perspective frumoase pentru dezvoltarea afacerii.

Creează mixul optim de surse de finanțare și asigură-te că ele sunt viabile, durabile și predictibile. Astfel vei putea să-ți planifici afacerea în mod eficient și să derulezi activități economice profitabile.

Articole similare