fbpx
oameni_discuta_rapoarte

ERP

Pluriva ERP este o aplicatie integrata flexibila, care se adapteaza pe nevoile specifice ale unei companii romanesti, pastrand tot ceea ce ii da valoare si optimizand procesele consumatoare de timp si resurse. Clientii Pluriva confirma: rapiditatea implementarii aplicatiei si eficienta procesului de training asigura utilizarea corecta a programului inca de la inceput. Indiferent de nivelul de pregatire IT al utilizatorilor, Pluriva ERP este usor de folosit, prin Internet, gratie modului logic si intuitiv de organizare a meniurilor si datorita arhitecturii proiectate in acest sens.

logo_pluriva

Ce inseamna ERP?

Sistemele ERP sunt aplicații de afaceri, destinate companiilor, utilizate pentru organizarea și controlul afacerii. Programele ERP sunt folosite în majoritatea departamentelor din firmă, pe cele mai importante fluxuri de lucru.

 

Acronimul ERP

Folosim frecvent termenul, dar ERP ce înseamnă, de fapt? Acronimul ERP vine de la Enterprise Resource Planning – Planificarea Resurselor Întreprinderii. Pentru a clarifica numele acestei categorii de aplicații software ERP, vom explica toți cei trei termeni. ”Enterprise” înseamnă Companie, pentru că acest tip de soluții se adresează firmelor, nu și persoanelor fizice.

 

”Resource” înseamnă resurse – resurse ale companiei, termenul se referă la resurse financiare, umane, de producție, de echipamente, de bunuri sau de servicii. ”Planning” înseamnă planificare și se referă la planificarea afacerii având o imagine la zi, în timp real, asupra întregii activități. Planificarea se bazează pe rapoarte și analize despre afacere, disponibile tuturor celor care iau decizii în cadrul companiei.

 

business_people

Definiție ERP

 

ERP, adică Planificarea Resurselor Întreprinderii, este un sistem software care ajută companiile să-și integreze și să-și gestioneze diferitele procese de afaceri. Acest sistem include funcții variate, cum ar fi ERP contabilitate și financiar, resurse umane, producție, managementul lanțului de aprovizionare și gestionarea relațiilor cu clienții, toate într-o singură platformă. Scopul principal al ERP-ului este să centralizeze informațiile și să îmbunătățească eficiența operațională a organizațiilor, oferind date actualizate în timp real pentru a sprijini luarea deciziilor mai bine informate.

 

Aspecte cheie ale ERP-ului includ:

 

 Integrare: ERP-ul aduce împreună diferite procese și departamente ale unei organizații într-un singur sistem, facilitând schimbul de informații și reducând riscurile de duplicare sau erori;

 Automatizare: automatizează sarcinile și procesele repetitive, ceea ce îmbunătățește eficiența operațională și reduce sarcinile administrative;

Date în timp real: oferă o imagine de ansamblu în timp real asupra activităților de afaceri, ajutând la luarea deciziilor bazate pe informații actualizate;

Scalabilitate: permite adăugarea de noi funcții pe măsură ce compania se dezvoltă sau își schimbă nevoile, datorită arhitecturii modulare;

Raportare și analiză: asigură instrumente avansate pentru raportare și analiză, facilitând monitorizarea performanței și identificarea tendințelor.


Care este istoria ERP?

Inițial conceput pentru a optimiza fabricarea produselor, ERP a ajuns să integreze toate departamentele și funcțiile unei întreprinderi într-un singur sistem computerizat. Acesta era capabil să gestioneze o mare varietate de operațiuni și funcții, transformându-se astfel într-un instrument esențial pentru orice afacere.


Debutul sistemelor ERP

Debutul sistemelor ERP (Enterprise Resource Planning) a avut loc în perioada1960-1970, cu sisteme MRP (Material Requirements Planning). Companiile au început să folosească sisteme pentru a gestiona planificarea materialelor și producția. Aceste sisteme ERP se concentrau pe coordonarea cerințelor de materiale și gestionarea stocurilor pentru producție. Așadar, primele funcționalități ale unui sistem ERP au fost calcularea necesarului de materii prime, planificarea producției, gestionarea stocurilor.


Evoluția software-ului ERP

În anii '80 au apărut sistemele MRP II (Manufacturing Resource Planning), pentru a include nu doar planificarea materialelor, dar și resursele de producție, inclusiv capacitatea de producție și planificarea forței de muncă. Are loc integrarea planificării producției cu resursele umane, echipamentele și resursele financiare.


Primele sisteme ERP integrate - în anii '90

În anii '90, conceptele MRP și MRP II au evoluat în sisteme ERP complete, care integrau toate funcțiile esențiale ale unei organizații, nu doar producția. Aceste sisteme au început să includă și funcționalități de contabilitate, resurse umane, gestionarea relațiilor cu clienții ș.a. Se trece treptat la integrarea completă a departamentelor și proceselor, suport pentru decizii bazate pe date centralizate, acces la informații în timp real.


Sisteme ERP în anii 2000: cloud, mobilitate, AI

Cu avansul tehnologic și creșterea popularității internetului, multe companii au început să adopte soluții ERP bazate pe cloud, care oferă flexibilitate și accesibilitate îmbunătățite. Acestea asigură acces remote, scalabilitate, actualizări automate, reducerea costurilor de infrastructură IT.


Evoluția continuă a tehnologiei a dus la integrarea funcționalităților de inteligență artificială, machine learning și big data în sistemele ERP, care oferă analize predictive și automatizare avansată. În prezent, sistemele ERP oferă analize avansate, automatizare bazată pe AI, integrarea cu IoT (Internet of Things), soluții personalizate pentru diferite industrii.

 

Ce este un sistem ERP?

 

Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) este un software complex, conceput pentru a integra toate procesele de business ale unei organizații într-un singur sistem unificat. De la contabilitate până la HCM (Human Capital Management), gestionarea stocurilor și relația cu clienții, o aplicație ERP acoperă toate aceste funcții. Astfel, eficientizează fluxurile de lucru și gestionează resursele companiei într-un mod mai eficient și centralizat.

Un alt aspect important de reținut este că un sistem ERP nu este doar un program de contabilitate. Deși contabilitatea este o componentă esențială a oricărui software ERP, acesta oferă mult mai mult. Este un instrument integrat de management al afacerii care acoperă o gamă largă de funcții și procese, ajutând organizațiile să gestioneze eficient resursele și să îmbunătățească performanța de business.

Cum funcționează un sistem ERP?

 

Enterprise Resource Planning (ERP) este un soft dedicat companiilor și oferă o viziune integrată a business-ului. Sistemul ERP este foarte util companiilor în care se implementează, întrucât devine platforma unică de stocare și de integrare a datelor afacerii. Informațiile sunt transparente și ușor accesibile conducerii. Pot fi extrase rapoarte și grafice, se pot automatiza procese ce țin de birocrație și simplifica anumite proceduri. În general, sistemele ERP sunt modulare, astfel că implementarea unui sistem poate fi făcută integral sau parțial, în funcție de nevoile companiei.

Care sunt avantajele implementarii unei aplicatii ERP?

 

Sistemele ERP sunt utilizate pentru efectuarea celor mai frecvente operațiuni din cadrul unei companii: facturare, achiziții, gestiune stocuri, comenzi, livrări, resurse umane, contabilitate și financiar. Utilizatorii acestor departamente folosesc programul ERP atât pentru a genera documente, cât și pentru a introduce documente emise în alte sisteme. Printre documentele emise din aplicația ERP se numără: facturi client, contracte, avize, proforme, oferte, comenzi. La generarea unui document din ERP, acesta va rămâne înregistrat în aplicație. Printre documentele emise în alte aplicații și doar introduse în ERP se numără: facturi furnizori, contracte emise de furnizori sau clienți ori extrase bancare de încasări clienți.

 

Toată activitatea utilizatorilor generează un volum uriaș de date. Din toate aceste informații se generează rapoartele, situațiile și analizele cu privire la afacere. Rapoartele sunt fie destinate managerilor de departamente, fie sunt rapoarte integrate, pentru directorii generali. Rapoartele extrase din ERP stau la baza deciziilor strategice luate în cadrul firmelor. După mai mulți ani de utilizare a unui astfel de sistem, sunt utile și rapoartele comparative de la un an la altul.

 

Sistemele ERP au apărut din nevoia firească de automatizare și de facilitare a unor procese repetitive care pot fi făcute mai repede, mai bine și cu costuri mai reduse de către computer. Programele ERP oferă și protecție sporită a datelor. Acest lucru rezultă din digitalizarea informațiilor și poate fi omis. Documentele scrise pot fi ușor pierdute, degradate, uitate etc. Fiecare utilizator primește un cont securizat, la care nu au acces decât persoanele desemnate din firme. Copierea, tipărirea sau transmiterea datelor de către persoane neautorizate este imposibilă.

De ce Pluriva ERP? Top motive pentru a testa aplicatia noastra:

Mobilitate: Sistem 100% online

Noua versiune Pluriva ERP, implementata deja la toti clientii, functioneaza 100% online si accesata de utilizatori prin Internet, folosind laptop, tableta sau smartphone. De oriunde ai fi, daca ai acces la Internet, te conectezi la afacerea ta si ai acces la date in timp real.

Parteneriat cu companii de top din domeniul contabil – fiscalitate

Cu ajutorul partenerilor nostri, companii de prestigiu in domeniul auditului, BDO Audit, R&M Contabilitate sau Ascelis, aplicatia noastra este intotdeauna la zi din punct de vedere legislativ. Cu mai multe luni inainte ca orice modificare fiscala sa intre in vigoare, sistemul Pluriva ERP este pregatit. Ne informam clientii din timp cu privire la impactul modificarilor.

Multi-companie, multi-divizie, special creat astfel pentru afacerile din Romania

Din aceiasi interfata a aplicatiei Pluriva, fara sa trebuiasca sa schimbi programul, gestionezi activitatea tuturor firmelor si diviziilor coordonate. Tot din aplicatia Pluriva poti sa generezi si rapoartele consolidate necesare.

Initiative academice in universitati importante din Romania

Prin parteneriatele cu Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE), Universitatea „Valahia” Targoviste si Universitatea „Titu Maiorescu”, Pluriva a introdus cursul de Gestiunea afacerilor folosind sisteme ERP pentru studenti. Din anul 2013, echipa de consultanti de implementare Pluriva ii invata pe studenti cum isi indeplinesc firmele din Romania cele trei obiective majore ale implementarii unui sistem ERP: Organizare, Productivitate si Control. Cursul Pluriva le ofera studentilor imaginea completa cu privire la functionarea unei o afaceri ce utilizeaza un sistem ERP. Principalele componente ale cursului sunt: Vanzari, Achizitii, Gestiune Stocuri, Productie, Proiecte, Contabilitate, Resurse Umane si Salarizare si Business Intelligence.

Rapoarte si analize integrate direct in aplicatia Pluriva ERP

Cele mai frecvente 1.800 de rapoarte si analize despre afacerea ta sunt disponibile, cu date in timp real, in solutia Pluriva Pivot. Rapoartele sunt incluse in aplicatie, fiind disponibile in cadrul firecarui modul si meniu in parte.

Notificari si alerte manageriale primite automat prin email

Dedicat managerilor, sistemul Pluriva include zeci de notificari si alerte trimise automat prin email, cu privire la evenimentele cheie din cadrul companiei. Aceste notificari cresc viteza de reactie a managerilor si imbunatatesc procesul de luare a deciziilor.

Securitate maxima pentru toate datele tale

Atat in varianta SaaS (inchiriere – Software as a Service), cat si in varianta OnPremise, indiferent de dispozitivul folosit pentru conectare in sistemul Pluriva EPP, securitatea datelor clientilor este preocuparea noastra majora. Acces pe baza de parola, drepturi de acces la date conform functiei si rolului, parole complexe, inregistrarea tuturor activitatilor in aplicatie – sunt cateva din masurile cheie pentru securitatea aplicatiei.

Integrari cu alte tipuri de solutii si platforme

Prin utilizarea Pluriva ERP, esti conectat la un univers extins de sisteme software de business: firme de curierat, autoritati fiscale, alte sisteme ERP, sisteme EDI (Electronic Data Interchange), platforme email marketing, calendare de activitati.

Fluxuri de productie

Romania isi reface capacitatea de productie. Astfel, la solicitarile clientilor nostri, am dezvoltat in ultimii ani fluxuri ERP complexe de productie, in mai multe domenii de activitate: echipamente industriale, materiale publicitare, produse sportive, panificatie, produse tipografice, materiale de constructii, cosmetice, produse alimentare si mancare.

Principalele beneficii obtinute in primele 12-18 luni de la implementarea Pluriva ERP

Conform unei analize desfasurate cu o parte din cei +1.300 de clienti Pluriva ERP

ilustratie_contor

Cresterea vanzarilor cu 25-28%

Prin extinderea canalelor de vanzare, cresterea gamei de produse si servicii vandute, identificarea oportunitatilor de vanzare si automatizarea fluxurilor.

ilustratie_sageata_jos

Reducerea costurilor logistice cu pana la 35%

Automatizarea fluxurilor din lantul logistic de aprovizionare, stocare si livrare inseamna eliminarea erorilor si reducerea costurilor cu resursele umane.

ilustratie_trend_ascendent

Cresterea profitabilitatii cu 3 pana la 12%

Planificarea, construirea si urmarirea bugetului anual al afacerii pe diverse dimensiuni, cu ajutorul sistemului ERP; Implementarea unui sistem de control si urmarire a cheltuielilor si veniturilor cu ajutorul Centrelor de Cost si a Articolelor de Buget.

tir_transport

Reducerea costurilor cu marfa vanduta cu 3%

Motorul Pluriva ERP de calcul al necesarului de aprovizionare ii ajuta pe manageri sa reduca numarul de zile in care produsele stationeaza in depozite si sa creasca precizia aprovizionarii.

ilustratie_cronometru

Scaderea duratei de incasare a banilor de la clienti

Gratie notificarilor si alertelor trimise automat catre clienti la scadenta si la depasirea acesteia. Agentii de vanzari primesc si ei rapoarte zilnice si saptamanale de facturi neincasate.

ilustratie_rotite

Imbunatatirea colaborarii dintre departamente

Toate documentele, fie ca este vorba de contracte, facturi, oferte, avize, comenzi, note de predare, sunt introduse o singura data in sistemul ERP si devin disponibile tuturor celor care au drepturi in acest sens.

Testeaza DEMO Pluriva ERP - Gratuit 45 de zile

Solicita acum functionalitatile ce ti se potrivesc cel mai bine din aplicatia Pluriva ERP.

Te afli la doar cativa pasi distanta de primul tau cont demo ERP!

 

Completeaza campurile de mai jos si solicita consultantilor nostri configurarea unui cont demo cu toate functionalitatile de care ai nevoie. Vei avea acces la toate modulele din aplicatie si vei putea testa timp de 45 de zile o aplicatie completa pentru afacerea ta. Eficientizeaza-ti activitatea cu ajutorul aplicatiei de gestiune a afacerii Pluriva. Iata mai jos cateva dintre cele mai importante functionalitati de care te vei bucura pe durata testarii contului DEMO:

Module configurate dupa specificul companiei tale

Rapoarte Business Intelligence

Departament de suport la dispozitia ta pentru orice solicitare pe care o vei avea

Portofoliu ERP

+1.300 de firme se bazeaza, in activitatea lor, pe solutiile software Pluriva. Iata o parte din portofoliul de clienti:

Cele mai frecvente 1.800 de rapoarte si analize despre afacerea ta

Le furnizam managerilor instrumente performante de analiza a afacerii si de luare a deciziilor. Am construit in aplicatie o solutie integrata de rapoarte, grafice, analize si tablouri de bord, ce acopera activitatea tuturor departamentelor. Rapoartele le ofera managerilor perspective multiple de analiza, pe Centre de Cost, Articole de Buget si Linii de Business.

 

Afla cui se adreseaza rapoartele Pluriva Pivot

Studii de caz

Suntem alaturi de clientii nostri in toate provocarile lor. Studiile de caz Pluriva ERP evidentiaza principalele functionalitati ale solutiei noastre.

banner_desen

Pluriva ERP - Studii de caz

Afla cum iti poti organiza afacerea si cum poti creste profitabilitatea companiei cu ajutorul unui sistem software de tip ERP. Descopera din studiile de caz Pluriva ERP cele mai utile sfaturi pentru nevoile tale.

Sisteme ERP compatibile cu orice tip de afacere

Un sistem ERP poate fi adaptat pentru a se potrivi oricărui tip de afacere, indiferent de dimensiune sau industrie. Soluțiile ERP sunt compatibile cu o varietate largă de industrii, de la producție și distribuție la retail și servicii. Diverse aplicații software ERP pot fi personalizate și completate cu module și funcționalități specifice:


în producție, un sistem ERP ajută la coordonarea proceselor de producție, de la planificarea producției la gestionarea inventarului și la programarea livrărilor;
în retail, aplicațiile ERP facilitează gestionarea stocurilor, urmărirea vânzărilor și planificarea achizițiilor;
în domeniul serviciilor, un soft ERP este util la monitorizarea proiectelor, la urmărirea timpului și la facturare;
în sectorul non-profit, soluțiile ERP contribuie la gestionarea donațiilor, la urmărirea cheltuielilor și la raportarea financiară.
ERP eCommerce
Un soft ERP pentru eCommerce ajută la integrarea magazinului online cu procesele de back-office, cum ar fi gestionarea inventarului, contabilitatea și logistica. Aceasta asigură că datele sunt sincronizate între site-ul de eCommerce și sistemele interne, reducând erorile și îmbunătățind eficiența
Funcționalitățile-cheie ale unui ERP eCommerce sunt gestionarea inventarului, automatizarea proceselor de comandă, contabilitate și finanțe, CRM (Customer Relationship Management), gestionarea proiectelor, raportare și analiză.
ERP Producție
Un sistem ERP pentru producție este o soluție software destinată să ajute companiile din industria manufacturieră să gestioneze și să optimizeze toate aspectele legate de procesul de producție. Acest tip de ERP integrează diferite funcții și departamente, oferind o platformă centralizată pentru gestionarea eficientă a resurselor și operațiunilor de producție
Aplicațiile software ERP Producție conțin module pentru gestionarea producției, planificarea resurselor de producție, gestionarea stocurilor, controlul calității, gestionarea comenzilor de producție, întreținerea echipamentelor, analiză și raportare.
ERP Distribuție
Un sistem ERP pentru distribuție este o soluție software concepută pentru a gestiona și optimiza procesele legate de distribuția și livrarea produselor. Acest tip de ERP este esențial pentru companiile care se ocupă cu distribuția de mărfuri, indiferent dacă sunt distribuitori angro, retaileri sau companii de logistică.
Funcționalitățile-cheie ale unui ERP Distribuție sunt gestionarea stocurilor și a comenzilor, planificarea și optimizarea rutelor, gestionarea achizițiilor, logistică și distribuție, contabilitate și finanțe, raportare și analiză.
ERP Service
Un sistem ERP pentru servicii (ERP Service) este o soluție software destinată să ajute companiile care oferă servicii să gestioneze și să optimizeze toate aspectele operațiunilor lor. Acest tip de ERP este conceput pentru a integra și coordona procesele de afaceri legate de furnizarea de servicii, de la gestionarea proiectelor și a resurselor umane, până la facturare și suportul clienților.
Cum să alegi cele mai bune sisteme ERP pentru afacerea ta?
Iată care sunt pașii pe care să-i urmezi, ca să alegi cel mai bun sistem ERP pentru afacerea ta:
identifică necesitățile de business, printr-o analiză atentă a proceselor operaționale, a fluxului de lucru și a nevoilor tehnologice ale afacerii;


cercetează furnizorii de ERP și compară funcționalitățile oferite, în funcție de prioritățile tale;


interesează-te despre suport clienți ERP și solicită o demonstrație a modulelor și funcționalităților aplicației ERP;


consultă-te cu echipa ta, pentru a te asigura că sistemul ales este ușor de utilizat și că se potrivește cu nevoile companiei.


Sistem ERP vs. program de contabilitate: diferențe
Un program de contabilitate, așa cum sugerează și numele, se concentrează în principal pe activitățile financiare ale unei companii. Acesta include înregistrarea și urmărirea tranzacțiilor financiare, crearea de rapoarte financiare, facturare, gestionarea plăților și încasărilor, etc. În esență, un program de contabilitate este un instrument care vizează gestionarea și raportarea situației financiare a companiei.
Pe de altă parte, un sistem ERP este un instrument mult mai complex și cuprinzător care integrează toate departamentele unei companii - de la producție, vânzări, achiziții, la contabilitate și resurse umane. Un sistem ERP nu doar gestionează tranzacțiile financiare, ci și alte procese de business, cum ar fi planificarea producției, gestionarea stocurilor, logistica, gestiunea relațiilor cu clienții, etc.
Diferențe între soluțiile ERP și CRM
Din perspectiva funcționalității, soluțiile ERP sunt sisteme integrate de management al afacerii, care pot gestiona mai multe aspecte ale unei companii, de la producție, logistică și vânzări, până la resurse umane și contabilitate. Pe de altă parte, CRM se concentrează pe gestionarea relațiilor cu clienții, pentru a îmbunătăți satisfacția și loialitatea acestora. CRM-urile sunt folosite pentru a urmări interacțiunile cu clienții, pentru a gestiona campaniile de vânzări și marketing și pentru a analiza comportamentul clienților.

Ce să alegi: ERP sau CRM?. Un ERP poate fi ideal pentru o companie care are nevoie de o vedere de ansamblu a operațiunilor sale, în timp ce un CRM poate fi mai potrivit pentru o afacere care dorește să îmbunătățească relațiile cu clienții. Totuși, este important de menționat că multe companii aleg să utilizeze atât ERP, cât și CRM, întrucât acestea pot fi integrate pentru a oferi o soluție completă de management al afacerii. De exemplu, datele despre vânzări colectate de un CRM pot fi folosite de un ERP pentru a planifica producția și logistică.

În concluzie, ERP și CRM sunt două tipuri de software-uri care, deși au funcționalități diferite, pot lucra împreună pentru a îmbunătăți eficiența și profitabilitatea unei afaceri. Alegerea între cele două ar trebui să se bazeze pe nevoile specifice ale afacerii și pe modul în care aceasta dorește să își gestioneze operațiunile și relațiile cu clienții.